Böcker


”Upplev Sveriges natur”, 2014, Bonniers
320 sidor, inbunden, ca 600 bilder


Den här boken har jag gjort tillsammans med naturskildraren Martin Emtenäs. Jag har fotograferat och Martin skrivit texten. Vi har gjort ett personligt urval av favoritplatser i Sveriges avlånga land och försökt variera oss med både kända och okända resmål. Under arbetet med boken har jag mött inte bara många olika platser utan även fascinerande individer från lövgrodan i söder till lappfelan i norr.

Boken ges ut i samarbete med Naturskyddsföreningen och 10 kr från varje såld bok går till Projekt Vitrygg. Naturen har ingen egen röst utan det är det arbete med naturskyddet som Naturskyddsföreningen gjort som gör att vi idag fortfarande kan uppleva så mycket. Jag har själv varit aktiv inom SNF sedan 80-talet och minns att vi då samlade in pengar för att köpa Taberg. Jag minns även att jag redan då när jag bodde i Västergötland hörde om den kamp den lokala SNF-kretsen i Olofström förde för att öppna fallsträckan i Holjeån vid Östafors igen. Föga anade jag väl då att detta skulle bli den plats i Sverige jag oftast skulle fotografera på 30 år senare.

Efter att ha flyttat till Hästveda för 15 år sedan så besöker jag gärna Östafors och finner en särskild ro i att återvända hit och har de senaste åren också kunnat glädjas åt att SNF-kretsens önskan gått i uppfyllelse genom att kraftverksdammarna rivits och Östafors åter faller fritt. Här vandrar man i Harry Martinsons barndomslandskap längs Holjeån och jag tänker ofta på Harrys tankar kring naturskildring och hur vi förhåller oss till närnaturen. Han skriver så här i Utsikt från en grästuva, 1963: ”…var skall naturen sökas? Svaret bör väl bli att den kan sökas var som helst, ja, helst var som helst…”

Jag önskar därför att du går ut med öppen blick och upplever den Svenska naturen och att den här boken kan inspirera till nya upptäckter.


Pressklipp:

”För fotografen gäller det ju att i alla de här växlande miljöerna hitta motiv som är representativa, som ger något av ställets själ. För att lyckas så bra som Mikael Gustafsson måste man vara ordentligt rustad med tålamod, tid och teknik. Hur kunde t. ex. gölgrodan i Hållnäs, norra Uppland övertalas att stå modell? En björn har han också mött...

...Det är mycket kunskap, kärlek till ämnet och engagemang som både författare och fotograf har investerat i den här vackra boken. Den är verkligen något att uppleva och planera familjeäventyr i naturen med.”

Borås Tidning
”Upplev Sveriges historia”, 2011, Bonniers
320 sidor, inbunden, ca 330 bilder


Den här boken gjorde jag tillsammans med historikern Dick Harrison. Jag tog alla fotografierna och Dick skrev texten. Vi har försökt få fram ett urval med stor spridning både till typ av besöksmål, tidsepoker och geografiskt. Vi har lyft fram våra egna favoriter och en ledstjärna har varit att varje plats skall vara öppen för besök, det skall finnas något intressant att uppleva och den skall vara tilltalande och ge en fläkt av historiens vingslag. Boken var en av 2011 mest sålda fotoböcker.


Pressklipp:  

”Sanslöst vackert i historisk guide...

...Såväl en bilderbok för salongsbordet, med drygt 300 foton att njuta, som en informativ guidebok på bilresa i vårt avlånga land”

Jönköpings-posten
”Ohsabanan och Rusken runt - en resa i natur och kultur”, 2009
250 sidor, inbunden, ca 300 bilder


Den här boken gjorde jag tillsammans med Lars-Erik Gustafsson, LEG-video. Jag tog huvuddelen av fotografierna och skrev texter om natur och kultur. I boken ingår även en film om museijärnvägen.


Boken beskriver järnvägens historia och museibanans framväxt. I boken skildras natur  och kultursevärdheter längs järnvägen och kring den närliggande sjön Rusken.


Pressklipp:  

”... Ohs och dess järnväg och området runt Rusken bjuder på ett veritabelt pärlband av upplevelser av skilda slag”

Värnamo Nyheter